• Örnsköldsviks Allehanda 21 november 1980

  Ylva Edlund är 21 år – ung, modern och mycket medveten kvinna. Hon driver egen  rörelse – kiosk i Bonässund – en affär som hon sköter driftigt och intresserat. Hennes andra stora lidelse är kampen mot plågsamma djurförsök och tillsammans med några likasinnade håller Ylva nu som bäst på med att blåsa nytt liv i lokalavdelningen mot plågsamma djurförsök i Övik.

  Avdelningen har funnits länge och fört en tynande tillvaro – men unga Ylva har satt som sitt mål att få en fungerande och aktiv förening.

  TIDIGT INTRESSE

  - Mitt intresse för det här vaknade när jag jobbade som barnflicka i Boden och då hos sekreteraren för avdelningen i stan. Det intresset har vuxit sig allt starkare och nu anser jag och vi andra i föreningen att något måste göras!

  Den 5 november hade man ett möte i Övik och Ylva satte sig i god tid ner och skrev ett brev till alla 110 medlemmar i föreningen och uppmanade dom att komma. Resultatet?

  - Föga inspirerande! Endast 16 människor hittade till oss! Tidigare kom ju en hel del information från Sollefteå och Kramfors. Kanske man i viss mån förlorade gnistan under den perioden.

  Djur ska inte utsättas för plågsamma försök! Och det finns inga djurförsök som inte är plågsamma! Säger Ylva.

  - Tänk bara på det horribla i att prova kosmetika på levande djur. Päls och skinn skalas av till yttersta hudlagret och så smetar man på olika substanser. Det händer att man att man droppar in vätskor i djurens ögon och håller upp dessa med clips och klämmor! Vilken smärta – vilken förnedring.

  - Jag säljer kosmetika i min kiosk, men det är kosmetika som inte är testad på djur! Och nu ska vi bojkotta och demonstrera mot REVLON – ett märke, som man vet prövas på djur innan det saluförs i affärer för människor.

  DJURPLÅGERI

  Man räknar med att det i Sverige finns cirka 1 miljon försöksdjur. Och det finns alternativ! Ylva berättar om Nordiska Samfundets cellforskning, där resultaten blivit mycket goda.

  - Förr i världen – låt oss säga för 100-tals år sedan – då jämförde man djur med mentalt störda människor. En så fruktansvärd tanke! Djur som har sina egen värld av insikter och känslor!

  Det är inte bara de plågsamma djurförsöken, som ligger Ylva varmt om hjärtat. Hon anser att all säl och valjakt borde förbjudas – och hon tycker nog att det är helt obefogat att vargen skall utrotas och därmed försvinna ur vår fauna.

  - Jag hoppas att vi kan blåsa nytt liv i föreningen mot plågsamma djurförsök. Vi är 10 stycken i föreningen som skall starta en studiecirkel och materialet till cirkeln kommer från Stockholm.

  Både herrar och damer finns med i föreningen.

  Ylva kommer osökt in på mer allmänna områden – t ex detta med djurplågeri.

  FÖRBJUD TRAVTÄVLINGAR

  Det är ganska ofattbart att människor kan ge sig till att plåga djur, säger hon

  Jag tror att dom som medvetet plågar djur på något sätt är annorlunda. Känslokalla människor, där något gick snett redan i tidiga barnaår. Naturligtvis är det synd om dessa människor – men det är också synd om våra stumma vänner. Själv är jag förtjust i alla djur och har både hund, katt och burfågel. Jag har hållit en boaorm i mina händer – det ingav mig ingen skräck – den var slät och mjuk. Men inte vill jag ha orm som husdjur. Inte heller är jag någon direkt ”hästflicka” – där känner jag en rädsla som jag inte rår på.

  Och travtävlingar – det borde i lag förbjudas, säger Ylva och upprörs över tävlingar, där djur hetsas upp till maximala gränsen av sin förmåga – och där de ekonomiska intressena är de förhärskande.

  - Den som vill hjälpa till att sätta stopp för plågsamma djurförsök kan kontakta mig. Jag har all information i min kiosk i Bonässund. Och ju fler vi blir – desto större kraft kan vi sätta bakom våra krav! Det måste också bli stopp för statlig uppfödning av försöksdjur – något som nu är på tal!

 • Västerbottens Folkblad 15 april 1993

  Det finns mänga olika verkligheter, många fler än det som ögat ser säger Ylva Trollsveden, en av Umeås fåtaliga spåkvinnor. Med hjälp av tarotkort, en serie bilder som har sina rötter i trettonhundratalets Frankrike kan hon blicka in i framtiden och vägleda människor i deras livsval.

  Ylva har alltid varit intresserad av det andliga och det ockulta. Hemma ägnade sig de vuxna åt seanser och Ylva hade en moster som framgångsrikt spådde i kort.

  - Det var väldigt öppet hemma när det gällde det övernaturliga. Det fanns ingen rädsla för att utforska det okända.

  Ylva berättar att hon alltid varit en sökare. Hon har sökt inom buddismen likaväl som inom den kristna världen. Idag betecknar hon sig som djupt troende och tycker inte att det är fel att både vara kristen och ägna sig åt det ockulta.

  Redan när hon var fjorton år började hon spå i kort, och det visade sig att många av hennes spådomar stämde. Ibland blev hon rädd, och då beslöt hon sig för att sluta spå. Vad som hände när hon försökte bli ”normal” och sluta ägna sig åt det ockulta var att hon blev svårt sjuk. Då förstod hon att det var hennes väg att bli spåkvinna.

  TACKAR GUD VARJE DAG

  - Det finns inget ont i vad jag gör. Varje dag går jag ut i skogen och tackar Gud för vad jag har. Varför skulle Gud begränsa oss? Jag vill inte att människor ska tycka att jag ägnar mig åt svart magi, säger Ylva.

  Som menar att mycket inom den nyandliga  rörelsen New Age är gott och bra. Ylva menar att det är onda tankar som förstör mellan människor, inte spådomarna i sig.

  - Jag håller också på med healing och shamanism, och jag ser ingen motsättning mellan det och att vara kristen.

  När Ylva spår berättar hon aldrig om tråkiga saker som död och sjukdomar även om hon säger att hon kan se sådant i korten.

  - Det värsta är ju när jag lägger stjärnor för mig själv och mina barn, då kan jag inte blunda för sanningen.

  Ylva säger att det inte år etiskt eller förenligt med god spådomsmoral att gå in i andra människors liv och exempelvis fatta beslut åt dem.

  - Vad jag sysslar med är ren vägledning med hjälp av tarotkorten. Det skulle aldrig falla mig in att råda någon att exempelvis skiljas även om jag skulle kunna göra det.

  SVERIGES FRAMTID

  Ylva tror att det stora intresset för New Age och det andliga kommer sig av att människor idag söker sig tillbaka till sina rötter. Hon tror att det kommer att bli alltmer av andligt sökande i samhället.

  I sin lilla butik i Skandiahuset i centrala Umeå har Ylva sin ”spådomsverkstad”, hon säljer även stenar och örter. I tre år har hon nu varit professionell spådam som kunnat leva på sitt arbete. Nyligen var hon gäst i radion och spådde Sveriges framtid.

  - Ett nytt lånesystem kommer vi att få, säger Ylva

  Carl Bildt kommer inte att få det lätt och i slutet av april kommer Skåne att drabbas av ett svårt oväder enligt Ylvas kristallkula.

  Men kan inte vem som helst utge sig för att kunna spå? Mycket är ju rena allmängiltigheterna.

  - Det är bra att människor är kritiska, inte minst därför att många som spår bluffar. Därför skulle jag vilja bilda en förening där man får avlägga prov på att man kan hantera tarotkorten. Men om du frågar mig personligen så kan jag säga att jag har haft rätt så många gånger att jag inte tvivlar över min förmåga att se in i framtiden.

  Säger denna trettioettåriga spåkvinna som inte för en sekund tvivlar på att det finns en annan dimension än den vi kan se med blotta ögat.

 • Fönstret Nr:3 1994

  Våra liv går ut på att vi skall utveckla känslolivet. Kärleken är den viktigaste anledningen till varför många vill träffa mig, berättar Ylva Trollsveden, spåkärring.

  - Jag utgår från mina inre känslor när jag spår.

  Tiden för spåkärringar är inte förbi. Det är Ylva ett levande exempel på.

  - Den svarta sidenduken som jag lägger mina kort och kristallkula på är de enda sakerna som gör att jag efterliknar den klassiska bilden av en spåkvinna.

  INSPIRERAD AV MOSTER

  Ylva Trollsvedens inspirationskälla när det gäller spådom har främst varit hennes moster.

  - Hon lade dagens ”stjärna” efter frukosten varje morgon över en kopp kaffe. För mig har det alltid varit en självklarhet att spå, berättar Ylva.

  Enligt Ylva kan man spå i allt, men hennes huvudintresse är att spå med hjälp av en tarotlek som består av 78 stycken kort. 300 olika konstnärer har målat egna versioner av tarotleken, men grunden är lika. Dessa vackra målningar kan föreställa allt mellan himmel och jord.

  - Allt ryms i tarotkorten. Du kan stoppa en biblisk eller en muslimsk händelse i dessa bilder om du vill. Du kan meditera med dem. Allting har en speciell energi och tarotkorten har en speciell sådan också. Min uppgift är att hitta den rätta energifrekvensen för varje individ som jag spår, säger Ylva.

  För hennes del är det bra att veta hur sonen har det när han är bortrest och de inte har någon telefonkontakt. Tarotkorten hjälper henne att se vad som händer med honom.

  SPÅDOM SOM YRKE

  - Detta är ett yrke som man kan leva på, säger Ylva Trollsveden som har spådom som enda inkomstkälla.

  Det kostar 400 kronor per timme att bli spådd för ett år framåt i tiden. Kunderna består genomsnittligen av medelålders kvinnor. De som vill bli ytligt spådda blir besvikna när de kommer till Ylva.

  - Tarot berättar för oss om en händelses början och slut. Därefter kan man arbeta med en terapeutisk metod och bearbeta problemen och utveckla sitt liv.

  Att spå i tarotkort skall resultera i avslappning. Många psykologer använder sig av dessa kort som ett hjälpmedel.

  - Den egentliga orsaken till varför människor vill bli spådda är att vi nutidsmänniskor är otrygga inom oss. Vi matas med information hela tiden och tror att vi klarar oss bra i ett utvecklat land som Sverige i och med att vi har ett ekonomiskt skydd, men detta är en falsk trygghet.

  Spåkärring Ylva Trollsveden tror på Gud.

  - Jag tackar Gud oftare än jag ber om att få saker. Allting är inte förutbestämt, men jag tror att målet i varje stadium i våra liv redan är klarlagt, förklarar hon.

  ORDNING PÅ SPÅKÄRRINGAR

  Att spå är ett ansvarsfullt yrke, därför bildades tarotförbundet i Umeå för att ge riktlinjer till spåkvinnor.

  Det är meningen att de skall använda spådomen som ett hjälpmedel med ansvar. Ylva Trollsveden hoppas att detta efterföljs.

  - Jag har tystnadsplikt och får inte säga om någon kommer att dö eller berätta om någons spådom inför andra. Jag spår aldrig utan tillåtelse, det handlar om människors privatliv. Själv spår jag mig en gång i veckan, avslutar den moderna spåkärringen Ylva Trollsveden.

 • NSD 29 januari 1994

  Ylva Trollsveden, 34 år, vill få ordning bland dem som spår i tarotkort i Sverige. Hon är en av initiativtagarna till Svenska tarotförbundet. Ettförbund som vill diplomera alla som säger sig kunna spå i tarot.

  - Jag har mött alldeles för många människor som blivit lurade och skrämda av oseriösa tolkare, säger Ylva och visar de diplom som tarottolkare får när de har blivit godkända.

  Vi möter Ylva på bokhandeln Norrsken i Piteå. Där finns hon varje tisdag. Hon håller kvällskurs och tar emot människor som vill bli spådda av henne på dagen.

  Ylva bor sedan ett år tillbaka i Umeå med sina tre barn och sin före detta man (tre hus ifrån) Umeå har de valt för att där finns en av landets nordligaste Waldorfskola. En antroposofisk skola som ger barnen en helhetssyn och där de bland annat gör sina egna skolböcker.

  SÖKER YTTERLIGHETER

  Ylva är född i Boden. Föräldrarna ägde Sandenkiosken och hon växte upp i ett öppet och generöst hem som såg till de andliga dimensionerna i livet.

  - Jag har alltid varit udda. Som barn sökte jag alltid de yttersta gränserna. Jag var ständigt sökande och vill alltid provocera. Jag spanade efter flygande tefat på himlen men hade öppna föräldrar som lät mig hållas. Men samhället ville få in mig i ett ”normalfack” och ju mer dom försökte desto mer stretade jag emot. Nu kan jag se klart på min barndom och jag förstår nu att jag var tvungen att gå igenom detta stadium för att nå dit jag är idag.

  Ylva sökande ledde henne in på tarot redan som 14-åring.

  - Från början gjorde jag som de flesta andra. Jag tittade på alla korten i olika stjärnor och tittade i böcker för att klura ut vad de betydde. Och det gick väl ganska bra, men jag såg ingen helhet, inget samband. Det var många bitar som fattades, säger Ylva.

  Men allteftersom åren gick och Ylva envist satt och försökte tolka korten kom det ena sambandet och aha-upplevelsen efter den andra.

  ALLA ÄR MEDIALA

  Hon har gett ut sin första bok i en planerad triologi. Ylva vill dela med sig av sin 20-åriga erfarenhet och de möjligheter tarotkorten erbjuder. Detta är en bok för de som vill lära sig att tolka själv. Ylva använder också sina mediala gåvor när hon tolkar korten.

  - Alla människor är mer eller mindre mediala. Livet är inte bara den synliga verkligheten. Att vara medial är att kunna gå mellan olika verkligheter. Det finns ett sammanhang mellan allt som händer, det gäller bara att vara öppen för att se det. Alla känner ju på sig saker. Till exempel att en viss person ska ringa eller att man ringer till en vän som just då behöver prata. Det är inte så märkvärdigt, det handlar egentligen bara om att våga följa sin intuition.

  Till Ylva kommer alla möjliga människor, från alla olika samhällsskikt och åldrar. Hon erbjuder allt från drop in på 15 minuter till en timme mer grundläggande tolkning.

  - Jag hjälper bara de som vill ha min hjälp och jag berättar aldrig om död och elände. Tids nog får man veta de negativa och tråkiga sakerna i livet.

  Om en kund frågar Ylva vad den ska söka för jobb eller hur mannen/ kvinnan ser ut som de ska gifta sig med, så talar hon inte om det.

  MYTER OM TAROTLEKEN

  - Alla människor vet inom sig vad de skall syssla med. Jag vill att människor ska se att de har ett eget val. Jag vill inte styra utan väcka det slumrande medvetandet.

  Vad är tarotkort och var kommer de ifrån?

  Ja, ingen kan säga säkert var de härstammar ifrån. Det finns många myter runt leken och alla har sina egna teorier. Korten sägs komma både från Kina, Indien och Egypten men finns först dokumenterade i 1300-talets Frankrike. Det finns ingen svensk tarotlek- ännu. Men Ylva har målat en egen och hoppas kunna ge ut en lek så småningom.

  - Det är dyrt så det projektet får vänta ett tag, säger Ylva som just nu har flera verksamheter i gång.

  I Umeå har hon en alternativ bokhandel inne på ett helhetscenter. Hon håller kurser i tarot, tar emot privat och glaserar och säljer afrikanska smycken på marknader runt om i landet.

  - Jag jobbar för mycket ibland, men jag har en god vän i min före detta man som hjälper mig med barnen. Dessutom har jag en barnflicka, säger Ylva

 • Umeå Journalen 9 februari 1994

  Ockulta ting och mystik har alltid fascinerat människor men religioners, och då kanske framförallt kristendomens, intåg i Europa förträngde de urgamla sätten att sia om framtiden i glömska. De flesta ler och skakar på huvudet när ”sånt där” kommer på tal och anser att det är strunt. Punkt slut!

  Men i dagens samhälle med mycken osäkerhet om arbete, ekonomi och förstås kärlek är dessa halvt om halvt bortglömda sätt att spå på väg tillbaka. Att spå i den speciella tarotkortleken är ett sätt som börja att bli populärt. Tarotleken är färggrann med ålderdomliga motiv och den härstammar långt tillbaka i tiden. Hur långt vet man inte säkert men det finns dokumenterat, en tarotlek sedan 1300-talet.

  Tarot står för elementen:

  T- eld

  • vatten

  R- luft

  O- jord

  För att markera att allting går runt i cirkel avslutas ordet med ett T igen.

  På Delfin Helhetscenter träffade jag Ylva Trollsveden som är en auktoriserad tarottolkare. Ylva är en glad och trevlig tjej som verkar ha lätt för att skratta. Hon är så långt ifrån bilden av en mystisk sierska som man kan komma, jag lovar! För att visa hur det går till så lade Ylva ut tarotkorten för att spå undertecknad medan vi pratade. (Lite nervöst kändes det allt) Efter mitt stjärntecken tog hon ut mitt huvudkort och sedan lade hon ut resten av den så kallade stjärnan på bordet. Vad hon berättade tänker jag inte avslöja här men jag har tydligen en ljus framtid fick jag veta!

  Vilka besöker dig?

  - Det är mest kvinnor i 25-30 års åldern, men det kommer en del män också, säger Ylva. De vill ha upplysning och vägledning för att kunna planera och utveckla sig.

  Vad vill vi veta?

  - Kärlek, skrattar Ylva. Det är det mest intressanta sen kommer arbete och ekonomi.

  Berättar du otäcka saker?

  - Nej, absolut inte. Om jag ser dödsfall eller olyckor berättar jag kanske att det kommer en jobbig tid framöver. Kristallkulan utgör nog den mest typiska bilden av en spåkvinna. Och enligt Ylva fungerar kulan faktiskt.

  - Ja, man kan spå i praktiskt allt! Kristallkulor, runor, blad, kaffesump och en massa andra saker. De är bara olika verktyg för att nå samma mål. Men kristallkulan är som en TV och visar detaljrikt. Om man spår en människa som kommer att bli skjuten så får se hela händelseförloppet i kulan. Det slipper man med tarotkortleken.

  Spår du dig själv?

  - Javisst, nästan varje dag, skrattar Ylva. Tarot hjälper mig att vara lite förberedd i överraskningssituationer. Som en gång när Ylva spådde att hon skulle bli sjuk en längre tid, kunde hon ringa några veckor i förväg och be om hjälp till de veckorna! Men även i andra praktiska situationer tar Ylva hjälp av tarot.

  - Jag tänker skaffa mig en ny bil, och då för att undvika ett dåligt köp så lägger jag kort för att se om de kommer att gå bra eller dåligt!

  Detta är ju en bransch med många oseriösa utövare som endast är ute efter snabba pengar. För att rensa ut dessa och bilda ett forum för de seriösa tolkarna har Ylva tillsammans med en kollega startat Svenska tarotförbundet. Ylva håller också regelbundna kurser i konsten att spå i tarotkort.

  - Alla har möjlighet att lära sig tolka tarot, säger Ylva. Jag är verkligen privilegierad som kan hålla på med det här varje dag, avslutar Ylva.

  Och jag vandrar tillbaka med ett virr i huvudet av tarot, kristallkulor och märkliga förutsägelser.

   

 • NV 19 februari 1994

  Det närmaste halvåret kommer att bli övervägande positivt för mig.

  Jag kan visserligen emotse en självförvållat jobbig vecka i vår och en ekonomisk påfrestning i juli- augusti, men jag vet att det jobbiga är övergående och att det också kommer att rinna in pengar. Vad mina känslor anbelangar…..Nej, förresten: Det berättar jag inte. Men jag är informerad.

  Låter det här raljant?

  I så fall är det inte meningen. Jag ser vid det här laget större anledning att tro än att tvivla på Ylva Trollsveden.

  Trollsveden?

  - Taget förstås. Från början hette jag Edlund men det passade aldrig min natur.

  Nej, nej, för Ylva Trollsveden är medial. Hon arbetar med medicindjur. Hon spår i kristall. Hon ägnar sig åt healing. Men framförallt: Hon spår i tarotkort. Om man nu får säga ”spår”….

  - Det får man. Förr gillade jag det inte, men börjar man tala om ”konsultation” förstår inte folk vad det handlar om.

  Hon är 34 år och i sju år ägde hon en kiosk. Hon har jobbat som butiksbiträde och inom långvården och hon har varit hemmamamma med tre barn. Men sedan två år tillbaka lever hon på spådomar i tarotkort och kurser i hur det går till.

  - Intresset är faktiskt väldigt stort!

  Hennes moster spådde i vanliga kort och naturligtvis gjorde det intryck. Under två somrar på högstadiet var hon på språkresa i England och träffade jämnåriga som spådde i tarotkort, och ännu mer av den varan blev det när hon p g a svår skoltrötthet hoppade av den svenska skolan och på dispens fick gå nian i England.

  Tarot?

  - Tarotkort finns bevarade från 1300-talets Frankrike, men i själva verket är de 20 000 år gamla.

  Korten kan se ut på de mest varierande sätt, de som behärskar konsten utvecklar gärna kort som passar dem, men den gemensamma nämnaren är att en lek består av 78 kort och att korten är fantasifulla och väldigt vackra.

  Ylva vet, för hon är alltså proffs. I Umeå har hon en butik där hon tar emot kunder på avtalad tid två dagar i veckan och har drop in-mottagning en tredje. De övriga dagarna ger hon kurser i Piteå och Luleå och dessutom skriver hon böcker. En är redan utgiven på eget förlag och fler är på gång. Dessutom är hon vice ordförande i Svenska tarotförbundet och ansvarar för den auktorisation det bedriver.

  - Vi har omkring 40 medlemmar, men några av de mest kända tarottolkarna vill inte vara med.

  Kanske beror det på auktorisationen? Den består i spådom av förbundets medlemmar och det gäller att tolka korten rätt- medlemmarna vet ju redan sin framtid- men också att meddela vad man ser på ett etiskt riktigt sätt.

  - Man ska inte prata om död och olycka.

  Men hur mycket blir spådomen värd om man bara får veta det positiva?

  - Jag berättar inte bara det positiva. Ser jag att någons ekonomi kommer att haverera berättar jag det. Det är de verkliga katastroferna jag utelämnar. Vår uppgift är att hjälpa folk och man blir inte hjälpt av att veta att någon kommer att dö!

  I sin ungdom var hon tillsammans med Saida Anderssons son och hon är imponerad av Saidas förmåga- men inte lika begeistrad i hennes etik.

  - När hon sitter på Gröna Lund omgiven av en massa människor och berättar att den kvinna hon spår kommer att operera brösten har det gått snett.

  Om Saida är medial är även Ylva det.

  - Inte så att jag kan hitta det som försvunnit. Men jag ser saker hos folk. Deras förflutna och deras framtid. När jag var ung var det där jobbigt, men nu har jag lärt mig att stänga av.

  Men det mediala är ingen förutsättning för tarottolkning. Det är, understryker hon, en kunskap. Hon kan se långt in i framtiden- hela livet- och hon kan titta ännu längre tillbaka. Till de tidigare liv vi levt i linje med den inkarnation som, det är hon övertygad om, råder.

  - Men varför ska jag berätta om folks familjeförhållanden eller vad de gjort tidigare i sitt nuvarande liv? De vet de ju själva! Ja möjligen om det handlar om någonting i deras tidiga barndom som de inte är riktigt medvetna om men ändå tror har satt spår efter sig.

  Hon är född i Boden och innan hon flyttade till Umeå bodde hon utanför Örnsköldsvik.

  - På landet, rena idyllen.

  Familjen flyttade för att barnen skulle börja Waldorfskolan, men redan innan flyttningen blev aktuell hade korten berättat om det. Kunde de inte spjärnat emot?

  - Nej, det var nog meningen.

  Därmed inte sagt att man ska acceptera allt korten visar att ödet har i beredskap.

  - Absolut inte. Man kan påverka sitt liv! Men då kan det underlätta att veta vad som väntar- eller eventuellt väntar om man inte gör något åt saken. En kvinna som besökte mig skadades senare lindrigt i en bilolycka. Hade hon följt mitt råd- att alltid använda säkerhetsbältet- hade det inte behövt hända.

  Kunskapen är, för den som har den, på gott och ont. Sin egen skilsmässa kände hon till långt i förväg.

  - Men det var ingen självuppfyllande profetia. Den hade legat i luften länge. Fast jag var rätt imponerad över att jag träffade rätt vecka…..

  Ett av barnen hittar försvunna saker. ”Ser” var de ligger. Ett annat har börjat tolka kort och det tredje är fascinerat av energier och vill bli trollkonstnär. Men ska han få folk att levitera (lyfta från marken) ska det vara på riktigt.

  - Inte så konstigt. De har ju vuxit upp med mig som bejakar det. Eller bejakar och bejakar- det är inget konstigt med det här: det handlar om sådant mänskligheten känt till hur länge som helst, men som vi i vår kultur stängt ute.

  För sin egen skull har hon aldrig studerat barnens framtid i korten.

  - För ett tag sedan kom en av killarna hem med en bula i bakhuvudet. Han hade halkat och slagit i skallen på badhuset men jag tyckte ändå att det var tur att jag inte hade tittat i hans kort. Då hade han ju inte fått åka och bada….

  När barnen är småkrassliga eller har ont blir det inte ilfärd till doktorn. Ylva börjar med handpåläggning. Det fungerar, hävdar hon.

  - Fast mest i stället för aspirin. Naturligtvis är den vanliga sjukvården nödvändig! Jag utnyttjar den ofta……

  Men tillbaka till tarottolkningen, upp till bevis- och eftersom jag vill ha facit inom överskådlig framtid begränsar vi oss till det närmaste halvåret. Men inte bara därför……

  Jag erkänner: lite otäckt känns det!

  - Jag rekommenderar ingen att bli tolkad för resten av livet. Det kan komma fram saker som både är obehagliga och som man fixerar sig vid. Fem år är max!

  Ylva blandar leken. Grundligt! Hon frågar efter mitt stjärntecken och tar sedan fram ett kort: en representant för Jungfrun som utgör grunden för den ”keltiska stjärna” som hon lägger upp.

  - Den är bara en variant. Det finns många andra och jag försöker ständigt utveckla nya. Resultatet blir visserligen ungefär detsamma men tolkningen kan underlättas.

  Hon berättar om mitt familjeliv, om mitt känsloliv, om var jag ser ut att bli tvungen att lägga större engagemang och om hur jag för min egen skull bör förändra min attityd till omgivningen. Hon berättar också om den jobbiga veckan som- det ska jag vara medveten om- ändå bara är en vecka och om mycket annat.

  Min grundinställning har varit tvivel. Men jag lyssnar och noterar. Spänt. Det skulle nog du också göra…..

  Men bara som ett test. Vem är jag? Hur?

  Ylva Trollsveden ger en beskrivning, inte särskilt djupgående, men tillräckligt, för att min tilltro ska växa.

  - Och så ser jag att du haft det lite jobbigt och känt dig svag den senaste månaden.

  Ljumskbråcksoperationen!

  Och ytterligare en titt in i framtiden.

  - I mars eller april kommer du att ge dig ut på en resa. Definitivt utanför Sverige.

  Jag har redan hämtat biljetterna.

   

 • Expressen 25 mars 1994

  Nu ska det bli ordning och reda på mystiken och magin. Nyligen bildades svenska tarotförbundet. Spådamen bakom förbundet heter Ylva Trollsveden.

  Vi träffar henne i Luleå, där hon en gång i veckan tar emot kunder i en bokhandel. Ylva Trollsveden kommer direkt från Umeå efter drygt 26 mil och fyra timmar landsvägsbussen. Hon struntade i bilen eftersom hon hade dåliga kort.

  - Själv berättar jag aldrig om olyckor, död, drömprinsar eller rikedom. Det gör bara oseriösa människor, säger Ylva Trollsveden. 

  MÅNGA OSERIÖSA

  Med tanke på just avarterna i branschen startade Ylva Trollsveden i höstas, tillsammans med en kollega, Svenska tarotförbundet. Flera arga och upprörda människor hade då vänt sig till henne för att få hjälp.

  - De hade råkat ut för att priset för en spådom plötsligt trissades upp från 500 till 1 200 kronor. När de vägrade att betala blev de hotade med svart magi, fortsätter hon.

  SPRIDA KUNSKAP

  Syftet med förbundet som hittills har ett 40-talmedlemmar är både att sprida kunskap om tarot och vara en samlingspunkt och stoppa bluffmakare, bland annat genom auktorisering av spådamer.

  Examen till så, att den som vill bli auktoriserad får lägga stjärnor för fyra olika personer. En auktoriserad spåkvinna eller spåman måste också vara drogfri och får inte ta mer betalt än 300 kr i timmen.

 • Expressen 25 mars 1994

  Tarot är inget hokus pokus. I alla fall om man ska tro Ylva Trollsveden, Svenska tarotförbundet. Slumpen är inte alltid slumpen, säger hon.

  Hur tarotlekens 78 kort hamnar när hon lägger stjärnor styrs enligt henne av energier, Den som blir spådd är en energimassa i sig. Ylva Trollsveden tycker att det är lagom att låta sig spås en gång om året.

  Vid en ettårsspådom som tar ungefär en timme, lägger hon först en stjärna som karakteriserar den som blir spådd. Nästa stjärna handlar om året i kronologiskt perspektiv, månad för månad. Korten ligger i olika grupper som representerar personlighet, olika delar i ens liv, bakgrund, nutid och framtid. Det tar tid att lära tolka tarotkort. Systemet av bilder, siffror och symboler är komplicerat. Ylva Trollsveden ser egen livserfarenhet som en nödvändighet.

  - Förut lade jag tio kort och såg stora händelser som död eller rikedom. Så gör jag inte längre, berättar hon.

  Tarot handlar enligt henne mer om att ta vara på sina inre krafter än om konkreta förutsägelser. Korten fungerar som vägledning för hur man ska handla eller vad man ska ta tag i i tillvaron. De berättar också om bra och dåliga perioder.

  - Det kan vara skönt att veta att man är inne i en sämre fas som snart går över. Jag ger aldrig några råd. Folk måste ta besluten själva. Med korten kan man heller inte förhindra viktiga händelser. En del saker måste människor gå igenom, tycker hon

  Astrologi och tarot ligger nära varandra. Ylva Trollsveden har förståelse för att alla inte tror på sådant. Men hon är övertygad om att de flesta skulle ha nytta av det, till och med statsminister Carl Bildt.

  - Inte för Sveriges del. Men för sin egen, för att se om hans beslut är bra för honom eller ej.

 • Västerbottens Folkblad 30 december 1994

  Spågumman eller som hon själv föredrar att kalla sig, framtidsvisionären Ylva Trollsveden, från Umeå, spår på nyårsafton Sveriges framtid med tarotkort i tv4:s nyårsgala. Korten visar på en ljusare arbetsmarknad, regeringskris och sämre ekonomi.

  Ylva vill inte avslöja så mycket i förväg vad tarotkorten säger om Sverige under 1995. Hon kommer att lägga Sveriges stjärna under sändningen. Men hon har redan lagt en del kort som visar både på positiva och negativa händelser. Det ser ljusare ut för de som är arbetslösa, det blir fler jobb 1995 men den ekonomiska utvecklingen blir fortsatt negativ. I politiken blir det mycket strul. Barnbidragsdebatten kommer att ta oanade vägar och resultatet blir att alla förlorar. Det uppstår två läger i regeringen som kommer att dra åt olika håll. EU kommer att skapa mycket turbulens säger Ylva efter en titt i korten.

  Varje år har ett eget kort med en speciell innebörd. 1995 års kort står för samarbete.

  - Det kan vara både positivt och negativt. Samtidigt som man bygger upp något gemensamt så handlar det om att tänja gränser vilket kan leda till konflikter. EU ligger helt i tiden enligt tarotkorten.

  SERIÖSA SPÅDOMAR

  Ylva Trollsveden är en av tolv auktoriserade tarot tolkare i Sverige och hon är ordförande i tarot förbundet. Ett förbund som på ett års tid fått 120 medlemmar.

  - Jag bildade förbundet för att branschen skulle bli lite seriösare. Intresset för tarotkort växer hela tiden.

  Kan man då verkligen tro på korten eller är det så att Ylva och andra tarot tolkare bara hittar på sina spådomar?

  Den fråga har jag aldrig fått säger hon förvånat och förklarar sedan att alla kort haren grundprincip. Korten är ett redskap men det är klart att mycket kommer inifrån mig själv. Förmågan att spå i tarot är något som alla har. Vi kan acceptera att ett flygplan lyfter och flyger fast det verkar omöjligt. Det är samma sak med tarotkorten. Varför skulle inte de fungera? Undra Ylva Trollsveden.

  För Ylva är det helt naturligt med spådomar och övernaturliga krafter. Hon är uppvuxen i en släkt där man spår i kort och har seanser. Ylva frågar alltid korten innan hon fattar avgörande beslut.

  - Jag spår hela tiden min egen framtid och den stämmer. Det är ett bra sätt att slippa oroa sig i onödan. Men ibland när man ser obehagliga saker förtränger man dem.

  Ylva har skrivit fyra böcker om tarot och kristaller som hon ger ut på eget förlag.

  Och om ni undrar över efternamnet, Trollsveden, så är det taget.

  - Jag tog det eftersom jag ser ut som ett troll. Det var en kompis som hittade på det.

  På nyårsafton kan ni lyssna på Ylvas spådomar om Sverige och själva se om de går i uppfyllelse under 1995

 • FeMedia Nr:7 1995

  Jag vill gärna med min kunskap, livserfarenhet och medial förmågor hjälpa dig med vägledning till hur du ska göra ditt bästa och leva i din utveckling med glädje och kärlek.

  Jag kommer i fortsättningen att svara på dina frågor som du har om dig själv i en spalt i FeMedia.

  Kanske du funderar över din arbetssituation. Eller har du frågor om ekonomin, hälsan, kärleken? Då kan jag hjälpa dig genom att tolka tarotkorten.

  I val som du står inför kan jag ge dig, alternativ, något att titta extra på. Jag tar inte besluten åt dig, men ger dig en bra vägledning om vad som kommer utifrån dina handlingar.

  Skriv din fråga till mig, med ditt namn och ditt stjärntecken, samt vad som är din fundering i ditt nuvarande läge. Ingen livsberättelse utan endast din fråga. Kanske du behöver se dig själv utifrån och inifrån för att bli mer medveten om dina begränsningar och möjligheter.

  Då kan jag hjälpa dig genom en auramålning: en målning i akvarell utav din aura- energifält- som berättar om vad du står i nu och vad som kommer.

  Jag som kommer att svara på dina frågor har arbetstitlar som ovan, men jag har även en personlighet som formats efter livets sorger och glädjeämnen i en ständig intensitet  då jag älskar att leva livet i ett snabbt tempo.

  Jag är född 1959 i Boden och är nu bosatt utanför Umeå. Jag är en levnadsglad, optimist, positiv, busig, spontan, intensiv och en dansande själ på livets scen men även med ett djup och mycket allvar. En framtidsvisionär med sökandet efter komplettering av helheten, och mer logisk än ut i det blå.

  I mitt liv har jag ständig kontakt med andra, genom kurser och konsultationer. Tarot är mitt huvudämne. Jag har bland annat skrivit fem böcker om dessa magiska spådomskort som finns i bokhandeln. Kristaller tar också upp en stor del, och i det har jag gett upp en bok, även den på eget förlag och fler är på gång. Jag är en av grundarna av Svenska tarotförbundet.

  Jag är övertygad om att alla borde göra det de vill inifrån sin själ, men att själva bli medvetna om vad det är och inte låta någon annan besluta det åt en.

  Kanske är jag privilegierad som lever det liv jag vill, men det kostar faktiskt på ibland. Då har jag alltid korten som snabbt ger mig en ny eller en bättre bild av vad som pågår i mitt liv, dessutom alltid facit i hand.

   

 • Västerbottningen 16 februari 1995

  Jag har varit häxa i mitt tidigare liv. Nu vill min själ få ro, göra något gott och hjälpa andra, säger Ylva Trollsveden auktoriserad Tarottolkare eller spåkvinna.

  Ylva Trollsveden bor i Umeå och spår varje dag sig själv och andra. Med sina kort lägger hon en stjärna som det heter. Hon vill hjälpa människor att se olika alternativ, göra rätt vägval och förbereda sig inför händelser.

  - Jag spår alltid om framtiden, inte bakåt, därför att jag vill kunna puffa människor framåt.

  Kärlek, hälsa, arbete och pengar frågar folk efter.

  - Jag spår inte om död och olyckor. Jag ser förstås mycket mer än jag berättar men det gäller att ha ett ansvar.

  Ylva menar att hon inte vill ta beslut åt andra

  - Säger jag att någon ska skilja gör hon kanske det bara för att jag har sagt det, inte för att hon själv bestämt sig.

  Men oavsett om spådomen ger besked eller inte kommer händelsen att inträffa ändå säger Ylva som tror att inget sker av slumpen.

  VÄLJER FÖRÄLDRAR

  Ylva menar  att man själv väljer sitt liv. Att som mamma känna sig otillräcklig är helt onödigt.

  - Som barn väljer du alltid dina föräldrar. Din själ söker en miljö där den kan utvecklas.

  Ylva började att spå när hon var 14 år. Då var det hennes kompisar som fick vara föremål. Varför hon började har sin förklaring. Hon satt varje morgon tillsammans med sin moster och pratade om drömmar.

  - Sedan lade hon sin stjärna, berättar Ylva

  HAR MAKT

  Ylva Trollsveden växte upp i en familj där mamma och mormor tillhörde ”den här branschen” som Ylva säger, det vill säga New Age. Helst vill hon inte kalla det så för ordet klingar illa i människors öron. Själv tar hon också avstånd från delar av New Age-rörelsen.

  - Jag är själv mycket kritisk till vad andra men det jag själv gör vet jag fungerar.

  Vad Ylva kan se som baksidan av sitt jobb är den makt som hon har som gör att alla, vare sig de tror på henne eller inte, tar åt sig. Alla är rädda för det ockulta, menar Ylva. Dessutom kostar det på, alla känsloupplevelser som hon går igenom.

  - Vad som är jobbigt är när jag ser olyckor. Men det förekommer bara när jag spår utan kort. Utan kort kommer bilderna i huvudet och det försöker jag undvika.

  FELTOLKAR IBLAND

  Det är djupa och svåra frågor som vi diskuterar men Ylva sparar inte på skrattet. Det ljuder ofta och högt i det lilla rummet med gula flammiga väggar och kristaller, stenar och levande ljus på bordet.

  - Jag mår bra och är jättenöjd med mig själv. Det är en förutsättning för att nå sanningen.

  Om hon kan garantera att det hon ser och berättar är sant, trots olika spåkvinnors skilda tolkningar, säger hon så här.

  - Jag kan feltolka ibland men det händer sällan. Min erfarenhet blandas med det jag ser därför vinklas ett svar olika om du går till fler spåkvinnor men grundsvaret är lika, det är Ylva helt övertygad om.

  GLÖMDE BORT

  Det var något don skulle berätta som hon glömde bort i samma sekund. Men att gräma sig över det är inte Ylvas melodi.

  - Det försvann, då var det inte något viktigt, konstaterar hon och pratar vidare.

  En av hennes önskningar är att alla ska ha en kortlek i byrålådan för att själva spå och hitta sig själ. Men det viktigaste i Ylvas liv är barnen. De är det enda hon skulle dö för.

  SKRIVA BARNBÖCKER

  Hennes mål i livet är att skriva barnböcker. Det skulle vara sagor om djuren och deras plats i livet. Nu skriver hon böcker mest om tarot. I sitt nästa liv tror hon däremot att hon kommer att bli barnboksförfattare.

  - Jag kommer att bli konstnär eller dansare för det håller jag på att utveckla nu, så varför skulle inte min själ vilja utveckla det i nästa liv.

 • NSD 10 oktober 1995

  Ylva Trollsveden har fått gåva att kunna spå i tarotkort. I helgen höll hon i en healingkurs i Boden.

  - Tanken med kursen är att det som går den ska lära sig att ge sig själv och andra energi. Healing är en väldigt positiv kraft, säger hon.

  Ylva Trollsveden kommer ursprungligen från Boden men bor nu i Umeå. Ända sedan hon var åtta år har hon hållit på med kort, men det var först i England 1974 som hon kom i kontakt med tarot kort. Sedan sex år tillbaka arbetar hon med tarotkort och healing på heltid.

  FRÅGOR OM KÄRLEKEN

  Det är många som kommer till henne för att spå sig, trots att priserna är ganska höga.

  - Det som folk mest frågar om är kärleken, men trots att jag kan se namn och plats så avslöjar jag aldrig sådant. Jag berättar heller inte om dödsfall, säger Ylva Trollsveden.

  Människor kommer till Ylva för att de vill ha struktur i livet, de vill se vad de själva vill göra och inte vad andra vill.

  - Om det inte fungerade skulle jag aldrig hålla på med det.

  Det finns över 300 olika tarotkortlekar. Ylva håller på att måla en kortlek som kommer att tryckas i USA.

  - Den kommer jag att kalla Kristallbergen, den kommer att innehålla mycket kristaller och djur, avslöjar Ylva Trollsveden.

  Hon skriver även böcker om tarot och har gett ut fem böcker sedan november 1993.

  - Jag har tänkt skära ner på spådomarna eftersom att jag vill att alla ska lära sig spå själva.

  Det kan vara farligt att använda tarotkort för de människor som är otrygga. Man måste själv vara trygg och inte tro att korten kan bestämma allt.

  När Ylva Trollsveden spår i tarotkort lägger hon upp en stjärna och berättar att halvår framåt om begränsningar, möjligheter, arbete, ekonomi, hälsa och kärlek.

  - Det viktigaste när man spår är att se till helhet och hela tiden säga det som är positivt.

   

 • Västerbottens-kuriren 11 januari 1995

  Hon är en av landets få professionella tarot tolkare. Spådam fungerar också som epitet. Eller framtidsvisionär.

  Ylva Trollsveden 35, är trebarnsmamman som på heltid ägnar sig åt att spå framtiden. För människor eller för ett helt land. Som på nyårsafton, då hon spådde Sveriges tillstånd under 1995 i TV:s direktsända nyårsvaka.

  Med tarotkorten upplagda framför sig känner hon sig hemma. Det är här, i dessa kort som Ylva Trollsveden har funnit sin framtid. Och inte bara sin egen framtid, utan också andras. Att skåda in i det som ännu inte har skett, in i det för människan obekanta, det är liksom det allting går ut på.

  PÅVERKAD AV MORMOR

  För enkelhetens skull tar vi det från början: Redan i unga år kom Ylva Trollsveden i kontakt med det mystiska, intresset växte sig stort och det var främst i mormodern som hon fann sin like.

  - Mormor och jag kunde sitta uppe till två på natten och tyda drömmar. Min mamma var däremot väldigt praktiskt lagd. Tidigt i säng, och upp tidigt på morgonen. Hon var bara klarsynt när det kom till småfolket, dem såg hon överallt. Annars såg hon ingenting.

  Bara småfolket alltså, det säger en del om vilken nivå vi rör oss på. Den verklighet som de flesta tar som given ställer Ylva Trollsveden på ända. Eller om det kanske är tvärtom. Men essensen är ändå den att allt som sker har en mening och att allting hör ihop. Att det finns dimensioner som vi människor inte ser, eller snarare inte vill se. För möjligheten att se, den äger alla menar hon.

  ALLA HAR GÅVAN

  - Alla har det inom sig och det är upp till var och en att ta tillvara på gåvan. Alla kan lära sig att läsa tarotkort, jag har själv skrivit en lärobok som sålt över 1000 exemplar på en månad, säger hon stolt.

  Tarotkort är hjälpmedlet hon föredrar framför andra när hon ska sia om framtiden. Hon var bara 14 år när hon för första gången stiftade bekantskap med metoden, och med tiden har korten blivit ett permanent inslag i hennes yrkesutövning. I konkurrens med kristallkulor, drömkort och andra attiraljer fungerar tarot överlägset bäst, menar hon.

  KAFFESUMP OCH O`BOY

  Men det finns också alternativa sätt, att spå i kaffesump är ett exempel, att spå i mjölkchoklad ett annat.

  - Min son, Mitch är väldigt vetgirig och eftersom han inte dricker kaffe så spår hon i O`boy istället, säger hon och skrattar. Han är väldigt duktig på att se figurerna med en gång.

  Nu bor Ylva Trollsveden på Umedalen i Umeå med sina tre barn, tre hundar, tre katter och två fåglar. Det är också härifrån hon sköter sin verksamhet som ordförande i Svenska tarotförbundet, ett rikstäckande förbund med cirka 120 medlemmar.

  - Vi var så less på att folk blev lurade, att de ringde ”rikshäxor” på 071-nummer för att få höra om sin framtid. Det var därför vi startade det här förbundet, förklarar hon.

  TRE KLAGOMÅL

  Så nu finns det alltså ”auktoriserade” spådamer att vända sig till. Och det är många som gör det, de flesta tycks också vara rätt nöjda med utgången, bara tre klagomål på sex år har hon fått.

  - Under åren har jag fått kunder från alla möjliga yrkesgrupper, också sådana man inte tror ska gå och spå sig, säger hon hemlighetsfullt.

  Politiker? Polismän? Läkare? Vilka är det egentligen som förlitar sig på Ylva Trollsvedens tjänster? Där sätter dock tystnadsplikten stopp för vidare information, vänligt men bestämt avböjer hon att svara.

  Nu är inte framtidsvisionerna i sig ett självändamål. Arbetet har också en hjälpande funktion, nämligen att ge goda råd till kunden hur hon eller han ska handskas med eventuella problem. Ingenting som sker, sker av en slump, det är lite av kärnan i budskapet.

  - Om någon bryter benet så gör han det för att han i det omedvetna söker hjälp, han klarar inte av sin situation helt enkelt. Om du har ont i ryggen på jobbet så trivs du förmodligen inte med ditt jobb och ditt omedvetna ger dig därför ryggont. Säger du ifrån så slipper du besvären.

  HÅLLER GOD MIN

  Det är i sådana situationer som Ylva Trollsveden kan ge råd till människor hur de ska agera. Däremot varnar hon inte för olyckor eller andra hemskheter.

  - Det som sker det sker och jag får inte gå in och försöka ändra på händelsernas gång. Om jag ser olycka så håller jag god min. Jag har spelat bridge tidigare så det är inget större problem.

  På nyårsafton såg stora delar av svenska folket när Ylva Trollsveden i TV4 spådde Sveriges framtid. Minskad arbetslöshet, men fortsatt tvivelaktig ekonomi, så ska tydligen trenden se ut under året. Och så en ökad gemenskap förstås, med EU och allt.

  - Det var väldigt roligt att vara med i TV och jag fick en väldigt stor respons. Många hörde av sig och tyckte att jag var vacker, det visar att de har bra sminköser, skrattar hon. När jag ringde hem till min son för att fråga vad han tyckte om vad jag hade sagt, svarade han att det få vi se, det har ju inte hänt än. Det tycker jag visar på god skepsis från hans sida.

  LITE KONSTIG

  Visst är det många som tycker att hon är lite konstig, det är det ingen idé  att försöka dölja. Hennes åsikter är minst sagt kontroversiella och hennes yrke är omgärdat av myter och mystik.

  - När jag träffar gamla skolkamrater säger de alltid: Vi undrade vad det skulle bli av dig, du som var så udda.

  Hon säger det med ett leende på läpparna. Det tycks som om hon har en viss självdistans till det hon gör när hon med humor och ödmjukhet ger hon sin syn på hur den här världen är beskaffad.

  - Det är så här jag ser på livet, ingenting säger att andra måste tänka likadant.

   

 • Västerbottens-kuriren 29 december 1995

  En stark kvinna, möjligen Anna-Greta Leijon, kommer att ha stor påverkan på regeringen. En ny drog kan vara på väg att etablera sig bland ungdomarna i Umeå och något händer i februari som öppnar ögonen för problemet. UFC klarar sig kvar med nöd och näppe i allsvenskan och sommaren blir varm även detta år. Önskedrömmar eller ren nyårsyra? Nej, verkligheten, enligt spåkärringen och tarot tolkaren Ylva Trollsveden i Umeå.

  I det stora hela kommer 1996 att bli ett rätt intetsägande år för Sveriges del, tror Ylva Trollsveden. Några katastrofer eller stora omvälvande förändringar kan hon inte se i sina tarotkort för nästa år. Om hon kan se något överhuvudtaget får ni naturligtvis själva bestämma.

  När Ylva Trollsveden i fjol anlitades av TV, som en av landets auktoriserade tarot tolkare för att spå om 1995 sa hon bland annat att regeringen får problem i oktober och det är en kvinna som ställer till bekymren.

  Idag kallar vi det Sahlin-affären.

  Ylva är själv säker på sin sak. Allt är förutbestämt hävdar hon.

  - Men jag tror vi kan gå in och styra lite i livets dataspel. Genom att veta vad som ska hända kan vi lära oss att ta genvägar, säger hon och det låter näst intill obegripligt.

  Innan hon ger sig i kast med det uppdrag vi gav henne, att spå 1996, gör hon klart för oss att det är betydligt svårare att spå ett land än en person eftersom ett land innefattar så många berörda.

  Frimodighet utan att visa minsta tveksamhet redovisar hon sitt resultat vad gäller Sverige i stort.

  ……OM SKÖTERSKESTREJKEN

  Konflikten är över till nyåret och sköterskorna kommer att bli nöjda med avtalet. Men uppgörelsen klaras inte av direkt utan förmodligen får sjuksköterskorna ett helt nytt lönesystem som blir klart till våren.

  ……OM POLITIKEN

  Bättre planering och medvetenhet kommer att prägla det politiska arbetet, men socialdemokraterna kommer att ha det rörigt. Dock inte så besvärligt att det leder till nyval. Ylva ser en stark kvinna som tar plats bredvid en stark man. Om Göran Persson blir partiledare kommer en kvinna, möjligen Anna-Greta Leijon att stå nära honom. Kanske är det samma kvinna som hittar på något nytt. Det nya kan handla om barnfamiljerna som har en framträdande roll nästa år.

  ……OM BARN OCH BARNFAMILJER

  I början av året erbjuds en ny möjlighet för barnfamiljerna. Något som gynnar kontakten mellan barn och föräldrar, främst barn och mödrar. Förändringen sker den politiska vägen men kommer från föräldrahåll och gillas av dem. Samtidigt kommer något av en babyboom under året. Trots nedskärningar av föräldraförsäkringen, undrar vi. …Kanske förändras den så att fler vill ha barn, tror Trollsveden.

  ……OM UNGDOMARNA

  Mycken förtvivlan och brist på självrespekt kommer att råda bland dem, men en manlig politiker kommer att agera hårt för ungdomarna vilket i sin tur leder till större gemenskap och förståelse. Politikern kommer troligen från Skåne.

  ……OM ARBETSSITUATIONEN

  Ett nytt förslag rörande ungdomsarbete ger balans. Arbetslösheten varken minskar eller ökar. Möjligen får fler jobb genom att röra på sig till arbeten utomlands.

  ……OM EKONOMIN

  Ekonomin blir bättre innan året är slut, men innan dess kommer fattigdomen att märkas allt tydligare. Den tas inte på allvar förrän det ”brakar” i någon slags ekonomisk smäll. Efter den smällen sker förändringarna som påverkar ekonomin gynnsamt. Problemen rör bidrag som kommer att förändras.

  ……OM RÄNTAN

  Mycket händer med räntan det första halvåret, den kommer att sjunka men inte mer än två procent. Detta gäller möjligen styrräntan eftersom bostadsräntan inte ska sjunka på samma sätt, snarare går den uppåt.

  ……ÖVRIGA IAKTTAGELSER

  Något kommer att hända med vattnet under senhösten, någon slags vätskebrist. Influensan kommer tidigare än vanligt nästa höst och den blir långvarig.

  ……OM VÄDRET I VÄSTERBOTTEN

  Genomsnittstemperaturen för landet kommer att bli högre än i år som redan är ett rekordår på 1990-talet, och även här i Västerbotten blir det varmare än vi är vana. I februari blir vädret som rörigast. Våren blir varm och mycket blåsig medan sommaren blir varm och blöt med mycket regn. Varmast blir det i juli och augusti. Hösten blir torr och inte lika blåsig. Hela året bjuder på mer nederbörd än vanligt. Slaskväder helt enkelt.

  KULMEN I februari

  För länets del är det tydligaste Ylva sett i korten en ”katastrof” i Umeå i början på februari där missbruk och ungdomar är inblandade.

  - Något som redan nu är under uppbyggnad som inte är bra, kulmen på detta nås i februari och då brakar det. Jag skulle råda föräldrar i umeåtrakten att kolla upp sina ungdomar redan nu för i år händer det vi inte vill ska hända

  I början av året missar Västerbotten ett tillfälle som har med utbildning att göra. Detta skapar oro bland studenterna. En annan förändring med anknytning till universitetet ger fler arbetstillfällen till kvinnor. Eventuellt en slags vårdskola.

  Före sommaren kommer en kvinnlig eldsjäl att dra igång aktiviteter som berör jobben. Mycket blir bra av hennes arbete, men det finns också en tendens att sopa möjligheterna under mattan. I samma veva verkar en manlig oppositionspolitiker i Umeå vilja avgå, men han övertalas att fortsätta ett tag till. Denna man är enligt Ylva mellan 180 185 cm lång och mörk. I åldern mellan 40 och 50 år.

  Efter sommaren åstadkommer en kvinna något som vi blir stolta över och i slutet på året sker något som gör Umeå mer känd på världskartan.

  - Förbered er på vattenbrist till hösten, se över er ekonomi så att det finns pengar kvar i slutet på året och gläds över att politikerna inte verkar få någon löneförhöjning.

  SOM EN RADIOAPPARAT

  På fullaste allvar tycker Ylva att politikerna borde ta hjälp av henne eller någon annan med samma förmåga.

  - Då ser de till exempel om budgeten de lägger håller.

  Hur Ylva går tillväga med sin skärskådan är svårt att få någon riktig kläm på. Hennes utgångspunkt är att det finns mycket mer än vi kan se. Själv ser hon sig som en radioapparat.

  - All information finns i luften och när jag får ett namn eller det jag ska spå så rattar jag in den stationen. Jag drar bara ner ämnet, koncentrerar mig och så kommer all information.

  Hon tycker tarotkorten är överlägset säkrast som hjälpmedel. Men det är även en säkerhet för henne personligen.

  - Med dem ser jag att det kommer något efter det som kanske känns svårt och då är det lättare att härda ut.

  Innan vi går undrar vi förstås hur det ska gå för UFC i allsvenskan. Vad är UFC, undrar Ylva innan hon tar kortlekens 78 kort och återigen blandar omsorgsfullt.

  - Det går inte så jättekanon, säger hon först om fotbollsklubben. De kommer möta mer motstånd än framgångar, men det finns en bra kämpaanda så de håller sig kvar med nöd och näppe, spår Ylva Trollsveden.

  Hon har klokhetens korp hängande över sin arbetsplats och häxhatten bredvid datorn. Vi lämnar en egenföretagare som har det knepigt som andra att få pengarna att räcka till allt. Hennes styrka är att professionen i sig ger en vink om hur hon ska satsa, när det gäller allt från ny bil till tur i spel.

  - Jag har inte haft fel hittills, säger hon igen.

  Framtiden får utvisa om affärsidèn håller…..

 • Västerbottens Folkblad 13 januari 1996

  Att smycka sig med kristaller är en uråldrig sed, precis som att bära örter i en skinnpåse. På senare tid har det blivit modernt att ha skinnpåsar med olika stenar i runt halsen. Stenar som sägs vara laddade med olika typer av energi och sägs ha olika påverkan på bäraren.

  Framtidsvisionären och spåkärringen Ylva Trollsveden ser varje sten som ett batteri som är laddade med sin speciella energi. Den kan vara laddad med kärleksenergi, med motivationsenergi, med kraftenergi eller med kunskapsenergi.

  - När man tar stenen i handen eller lägger den på kroppen kopplar man på den, det är som att stoppa i ett batteri i bandspelaren.

  Stenens energi förs över till människan och det är därför viktigt att veta vilka stenar man bär på.

  - Annars kan det bli fel. En bergskristall ger till exempel extra kraft, men den är en förstärkare och om man vistas i bråkiga miljöer så hjälper inte stenen, snarare tvärtom.

  Hon menar också att det är noga att hålla sina stenar rena, det bästa sättet sägs vara att gräva ner dom i jorden. På sommaren kan man gräva ner dom ute och på vintern kan man ha en speciell kruka med jord och låta den ligga över natten. Nästa dag ska den sköljas i vatten. Det gör inget om det är en blomma i krukan.

  Ylva rengör sina stenar två nätter innan fullmåne. Dagen efter får de ligga i solen om det är sol och natten med fullmåne  får de ligga ute.

  Man ska inte förvara stenarna hur som helst. Enligt Ylva kan det bli energikaos om flera olika stenar ligger i ett rum.

  - Det bästa är om man kan förvara stenar i en träask eller liknande då trä neutraliserar och håller energin på plats.

  Ylva ser stenarna som örtmediciner.

  - Det bästa husapoteket man kan ha är en samling stenar, men man ska ändå inte strunta i doktorn, säger Ylva

  MÅNADSSTENAR

  Januari       :     Granat

  Februari     :     Ametist

  Mars          :     Akvamarin, Röd jaspis

  April          :     Diamant

  Maj            :     Smaragd

  Juni            :     Ljus pärla

  Juli             :     Rubin

  Augusti      :     Krysolit, månsten

  September  :     Safir, ljus eller körsbärsopal

  Oktober      :     Akvamarin, opal

  November  :      Citrin, topas

  December  :      Blodsten, turkos

 • Ängelholm 18 mars 1996

  Nu är hon här, spågumman Ylva 37 år, från Umeå. I ett par dagar spår hon ängelholmares framtid det kommande halvåret.

  - Själv är jag uppvuxen med spåkort på köksbordet, berättar hon.

  Tarotkort är en annorlunda forma av spelkort, ovanlig i Sverige tills för några år sedan, men klassisk när det gäller spådomar. Utsökt vackra tarotlekar från mitten av 1400-talet finns bevarade. Madame Le Normand, Napoleons spåtant, hade en kortlek i egen design. Tarotlekarna varierar väldigt i utseende och form, men antalet är alltid det samma: 78 kort varav 22 bildrika kort i stora arkanen och 56 nummerkort.

  - Själv använder jag en engelsk lek från slutet av 1800-talet, berättar Ylva Trollsveden. I vinter har jag målat en egen tarotlek, som ska tryckas i Schweiz senare i år.

  Ylva är också så att säga fackligt engagerad , som ordförande i Svenska tarotförbundet, med runt 100 medlemmar. Där finns en intagningsgrupp, som godkänner aspiranternas kunskaper i att spå med tarotkort, en auktorisation ges. Kunskaperna hämtar var och en in via kurser, böcker osv. Alla som vill kan alltså ge sig in i branschen.

  INTRESSET VÄXER

  De sista tre åren har intresset vuxit enormt, människor uppskattar att spådomen sker med tarotkortens speciella själ, att man får en djupare granskning än via de vanliga spelkortens lite ytligare, lite skvallriga sätt att fungera. Jag märker en ökad respons, människor kommer tillbaka gång på gång för att få nya tolkningar av framtiden. Detta är nästan som en terapi, ett sätt att lotsa människor förbi svåra saker genom att peka på det som är positivt och att förvarna om kommande bingolottovinster.…..

  - Människor söker sin identitet, de är fascinerade av det okända och förbjudna, mina svar på frågor om kärlek, hälsa, ekonomi och arbete ger en struktur för många i deras liv.

  På måndagen finns Ylva och hennes tarotkort med i TV2-programmet ”Tango” som tar upp människors behov av hjälp i kärleksfrågor. Hon är i Ängelholm måndag- tisdag, reser så till Gävle och Sundsvall och i slutet av veckan till Linköping.

  - Vi gör ständiga turnéer genom landet, säger Ylva. Det är roligt, mycket positivt.

  Pehr Wiik i hennes sällskap ägnar sig åt frigörande andning, tidigare liv, änglakontakt, gruppseanser och auramålning.

   

 • Ängelholm 19 mars 1996

  Ni kunde själv se henne i TV-programmet Tango i TV2 på måndagen. Hur hon hjälpte en kvinna på vägen att hitta rätt kärlekspartner. Hon är uppvuxen med spåkort på bordet. I dagarna gästar spåkvinnan Ylva Trollsveden Ängelholm. I en källarlokal på Järnvägsgatan får besökarna veta sin närmaste framtid.

  37-åriga Ylva med det tagna och passande efternamnet Trollsveden ser sig själv som en slags psykolog. Hon spår i kort, skriver böcker och håller kurser. Det har hon gjort yrkesmässigt i sex år. Men det är ingen vanlig kortlek. Tarotkort är en annorlunda form av spelkort.

  LEK I EGEN DESIGN

  Spåren söker sig tillbaka ända till 1400-talets Frankrike. Napoleons spådam hade en lek i sin egen design. Och snart kommer Ylva att byta ut den engelska från 1800-talet mot en egen designad.

  Tarotlekarna omfattar 78 kort. 22 av dem är bildlika och ingår i stora arkanen medan 56 är nummer kort.

  Intresset för att bli spådd har vuxit på senare år. Tarotkorten ger en känsla av en djupare granskning än vad de traditionella spelkorten ger.

  - Det är nästan som terapi, att få lotsa människor förbi svåra saker och peka på det som är positivt.

  Med intresse för det okända och sökandet efter sin identitet kommer människor till Ylva. Mest kvinnor i 25-45 års åldern. Men även män och äldre kvinnor. Det viktigaste är att hitta rätt kärlekspartner.

  KÄRLEKEN ÄR VIKTIGAST

  - Mina svar på frågor om kärlek, ekonomi och arbete ger en struktur för många i deras liv. Kärleken är viktigast sen kommer arbete, ekonomi och hälsa. Men man ska inte veta allt. Om jag ser tråkiga saker så säger jag inte det.

  Visiten i Ängelholm skulle stannat vid två dagar. Det blir tre. Först efter onsdag bär det hemåt mot Umeå igen via Linköping och Sundsvall. Tillsammans med Pehr Wiik gör Ylva ständiga turnéer i landet och erbjuder spådom i tarot, medan Pehr ägnar sig åt tidigare liv och änglakontakter. Båda blir snart ett äkta par. Det är en spådom som slagit in.

  GOTT RYKTE I TAROTKRETSAR

  Intresset för spåkonsten har gett Ylva ett gott rykte i tarotkretsar, så gott att hon är engagerad som deras talesman i form av ordförande för svenska tarotförbundet. Det finns runt 100 medlemmar i landet. En intagningsgrupp godkänner vilka som får auktorisation att spå i tarot.

  Enligt Ylva besitter alla människor en förmåga att vara mediala. Få använder sig av den. Det är fjärde gången som hon besöker änglarnas stad.

  - Att hälften av dem som jag spått kommer tillbaka får jag väl se som ett betyg på att de tror på min förmåga.

   

 • 26 Mars 1996

  INTERVJU MED YLVA TROLLSVEDEN 36 ÅR

  26/3-96

  Y) Jag är född i Boden där jag bodde i 16 år sedan flyttade jag till Övik och bodde där i 16 år och sen flyttade vi hit för att mina barn ska börja i Waldorfskolan. Jag gick 9:an i England för jag slutade efter halva 8:an här i Sverige.

  M) Tidigare yrken?

  Y) Jag har haft egen kiosk i 7 år och jag har jobbat som nagelpeftnolog så har jag jobbat i affär och gått hemma med barnen hela tiden när de var små.

  M) Gjorde dina föräldrar något liknande?

  Y) Mamma såg vittror och pappa vet jag inte men han har en syster som var väldigt meditativ.

  M) Intressen utöver detta?

  Y) Film i alla dess former, skvallertidningar, spela bridge, gå på krogen, umgås med vänner, gå i skogen och så tycker jag väldigt mycket om att måla och skapa.

  M) Har du avstått från något sedan du började med detta?

  Y) Nej, jag försökte en gång, eftersom jag är uppvuxen med det här så är allt väldigt vanligt så det är inget som kommit helt plötsligt, men när jag var 10 år skulle jag bli buddhist. Jag har alltid sökt i allting. Då läste jag att man var tvungen att äta ris i 3 dagar, jag höll ut i 2 dygn men sen vart jag väldigt less. Jag har försökt vara vegetarian för jag tycker inte om att man dödar djur men ofta faller jag ändå tillbaka och då har jag löst det med att det är bättre att äta kött och vara glad än att äta något man inte trivs med och gå och vara sur.

  M) Hur beskriver du din barndom?

  Y) Jag brukar tycka att jag är en av de få personerna som har en lycklig barndom. Jag växte upp med 3 härliga kvinnor, jag hade (hör ej) men jag har bott med 3 kvinnor i samma hus och det var väldigt starka kvinnor som har älskat mig och peppat upp mig. Jag har fått vara lite galen och i min egen lilla värld bäst jag vill. Visst har dom sagt åt mig ibland och gått hårt på vissa saker men det enda jag kan sakna hemifrån är gränser för jag kunde tänja på dem hur mycket som helst. Annars var jag lycklig, jag var väldigt bortskämd, allt var serverat. Jag var enda barnet och bara gick omkring och var.

  M) Hur är du?

  Y) På en broschyr har jag skrivit att jag är glad, livlig och busig, en dansande själ, att jag är intensiv och positiv. Så är jag till min karaktär som människa, jag tror på livet och njuter och det vill jag att alla ska göra. Jag är nästan som folk är mest bara att jag har lärt mig att vara i mig själv. I stort sett har jag alltid varit så här men jag har mognat mycket sedan jag fick barn för till skillnad från andra mammor fick jag tid att bry mig om mig själv för jag gick hemma med barnen och då har jag utvecklats men det kunde finnas perioder då jag tyckte jag var blyg och tråkig och gått i vanliga mallar och vanliga jobb och inte trivs men när jag fick barn började jag verkligen jobba med den jag var. Det var då jag vågade leva och ha kul och det var då allt lossnade för mig. Barnen har inneburit en frigörelse.

  M) Vad är det du jobbar med nu?

  Y) Nu jobbar jag intensivt. Jag jobbar med tarotkort och spår folk, både i hemmet och på distans då jag spelar in band och skickar. Jag håller på med kristaller, skriver böcker och har målat en egen tarotlek som ska tryckas. Jag läser astrologi, jag håller på med väldigt mycket inom det som kallas New Age . Det är ett intresse , det som är svårt är att skilja på arbete och fritid men det är kul, jag har aldrig tråkigt. Ibland kan man bli väldigt less på kärringarna, inte riktigt så för jag tycker om alla kvinnor, men har du träffat 10 stycken på en dag och alla har kärleksbekymmer. Jag blir inte less på dom utan själva gruppen, men varje människa har en fascinerande levnadshistoria, så det är väldigt kul.

  M) Kan du koppla av när du blir less?

  Y) Ja, jag är diva så om jag inte känner mig i form gör jag avbokningar. Eftersom jag jobbar med min känsla och intuition måste jag vara i balans.

  M) När blev du medveten om att det var detta du ville göra?

  Y) Det var när barnen var små för då stannade jag upp och kunde bejaka mig själv. Alla kan jobba med det man vill, bara man törs bryta mönstret.

  M) Vad är det du tror på?

  Y) Jag är kristen. Jag tror på Gud men sen tror jag på livet, jag tror på kraften i varje människa, möjligheten.

  M) Kan alla lära sig använda den kraften?

  Y) Ja, men jag tror att människor mer eller mindre är födda med öppenhet, mer eller mindre mediala. Jag är mer medial i det här livet, man kan inte begränsa och bara titta på ett liv för det här är en utvecklingsfas. Alla kan lära sig spå tarot på en gång, det gäller att lära sig att använda sin intuition.

  M) Måste man vara i harmoni med sig själv för att lära sig?

  Y) Nej, då skulle nog ingen kunna börja för det är sällan folk är det men snarare tror jag att det är en chans att komma i harmoni.

  M) Hur får man titeln ”tarot tolkare” ?

  Y) Det är bara att lägga kort och spå folk men jag är auktoriserad tarot tolkare men den har jag fått jobba mig till, jag har fått göra provtolkningar och skrivit på att jag har tystnadsplikt. Det är ingen utbildning utan man får visa vilka kunskaper man har.

  M) Är det här ett drömyrke?

  Y) Ja för det är ju jag. Det är viktigt att jobba med sitt jag. Om någon gillar att ligga i soffan och äta choklad kanske den ska bli provsmakare. Det här är jag, jag älskar folk, jag älskar symboler i alla dess former.

  M) Vad kräver det här yrket av dig?

  Y) Jag är ju egen företagare så jag får ta ansvar för mitt företag, min image. Där kan jag känna att jag slarvar ibland, jag är väldigt dålig på att ringa upp folk för jag hinner inte med. Jag bestämmer själv hur mycket jag vill jobba, om jag vill jobba en hel dag eller inte alls, det beror på hur mycket pengar jag vill ha. Det är pengarna som styr, jag måste jobba till brödfödan.

  M) Blir det mycket konkurrens när folk har detta som yrke?

  Y) Ja tyvärr. Jag trodde i min enfald att det inte skulle vara det men det är det. Folk inom New Age ska vara så himla öppna men är rädd för konkurrens. Om det sitter 50 spåkärringar på en rad i stan så får jag inte mindre kunder än om jag suttit själv för jag möter alltid dom jag ska möta. Konkurrens visar bara att man inte tror på sig själv. Jag är inte ett dugg rädd för konkurrens för jag vet att jag hela tiden gör mitt bästa.

  M) Är du med i någon förening?

  Y) Jag har varit ordförande i Övik i nordiska samfundet mot plågsamma djurförsök och bridge. Jag är ordförande i Tarotförbundet.

  M) Känner man samhörighet med andra som gör liknande saker?

  Y) Sist jag räknade var vi 24 auktoriserade och då kan jag känna väldigt stark samhörighet med kanske 16 stycken. Där finns det en gemenskap. 2 av mina närmaste vänner är auktoriserade.

  M) Umgås du med andra också?

  Y) Ja jag har många andra vänner men de är intresserade också. Jag jobbar inte när jag kommer till dom. Jag brukar säga att jag jobbar inte när jag inte får betalt, det är det som är skillnaden. Jag har en stark privatperson. Privat vill jag nog gå åt sidan lite grann så jag har en yrkesroll och en privat roll.

  M) Finns det någon skillnad mellan dig och de som inte tror på något?

  Y) Ja. Skillnaden till min fördel är att jag tror att jag är väldigt lycklig därför jag är i harmoni med mig själv. Jag behöver inte jaga upp mig för bagateller och jag har en väldigt stark gudstro som gör att jag har tillit till allt. Jag är inte rädd för döden för jag vet vad som händer efter döden.

  M) Finns det några nackdelar?

  Y) Nja, jag kan bli lite djup ibland men jag kan inte se det som en nackdel.

  M) Är det ingen slump att korten hamnar där de gör?

  Y) Nej det är synkronisering som Jung sa. Varje kort kommer på rätt ställe för det behövs där. Om du drar ett kort ur leken på 78 kort så kommer det kort du behöver, det vore fruktansvärt om det kom ett kort du inte behöver. Många tycker det är oförklarligt men jag fattar inte hur ett flygplan kan lyfta. Det kan man bevisa med vissa gravitationsgrejer men det kan man göra med tarotkort också tycker jag.

  M) Kan man tolka samma kort olika beroende på personen som blir spådd?

  Y) Ja men grundsymbolen är alltid den samma. Om du skulle vara glad så drar du ett kort som för dig betyder glad och om jag drar ett kort som för mig betyder glad.

  M) Kan du komma i kontakt med energier och andar ?

  Y) Energier kan jag komma i kontakt med, andar har jag varit i kontakt med men jag är inte riktigt mogen för det. Jag har haft dom som har sökt kontakt när jag sovit på vissa ställen. Min kille jobbar som medium och från början tyckte jag det var obehagligt att inte få vara ifred men nu är jag van. Det springer döingar här hemma hela tiden så jag har blivit mer medveten om dem. Det har blivit mer men jag vet att det är en del av min utveckling, något jag ska ta tag i. Det är samma sak som när jag går på en gata med mycket folk så kommunicerar jag inte med dem bara för att det är folk och så är det med andra också.

  M) Är det någon skillnad om man får kontakt med andar genom seanser eller oförberett?

  Y) Döda människor kan ta kontakt med en när dom känner att det är något dom ska förmedla men ibland kanske man för sin egen skull, det handlar egentligen om självgodhet, vill ha kontakt. Det är saker man själv måste bearbeta, när någon nära anhörig dör har folk ofta dåligt samvete och om någon tar livet av sig vill man veta varför och hur det har det. Det är inte för deras skull utan egotänkande. Jag tycker egentligen inte att man ska söka kontakt men ibland kan man behöva det för man är förtvivlad. Jag gick i 8 år och trodde det var mitt fel att min mamma dog tills jag fick träffa mamma och insåg att det inte var så. Det var 8 år av fullständig ångest så jag behövde få kontakt med henne.

  M) Har du någon skyddsängel?

  Y) Det har alla men jag bryr mig inte så mycket. Jag är nog väldigt ego när det gäller det, för det kan gå veckor utan att jag bryr mig men jag kan stanna upp och lyssna ibland. Jag tror inte de ska lära mig något. För mig så är det så att när en människa dör går själen upp på ett annat plan och tittar på vad den gjort i livet och får bestämma om den vill födas igen för att lära sig något eller om den som skyddsängel ska gå bredvid en människa som ska lära sig något som t ex tålamod. Den är öppen i sitt medvetande och kan hjälpa den människan på traven och se hur människan reagerar så att den lär sig till den ska (hör ej). Jag tror att det är ett ömsesidigt utbyte med skyddsänglar men jag tror att det är väldigt viktigt att man inser att man måste ta ansvar för sig själv. Vissa tror jämt att de måste prata med sin guide för att fatta beslut. Vad lär man sig av det? Man måste få smällar för att utvecklas. Det finns dom som börjat kanalisera och går och pratar med sina delfiner om vilken mat de ska köpa.

  M) Hur kontaktar de en?

  Y) Man kan få tecken eller höra röster. Jag tror att många av mentalpatienterna är mediala människor som är öppen för andra dimensioner men det är ingen som förstår att ta vara på det. Rösterna kan man höra när man är vaken eller mediterar eller möte med dem i drömmen eller i stort sett överallt. Begränsningarna är dom vi gör. Vissa kanske bara kan ta emot det i drömmen.

  M) Finns det tecken på att något bra eller dåligt kommer att hända?

  Y) Det är väldigt individuellt. För mig är korpar väldigt positiva så som jag ser en korp tar jag det som att något kommer att gå bra medan någon annan som får syn på samma korp ser det som ett dödsbud eller så. Man ser det man är ute efter, det är samma sak om man tittar på en abstrakt tavla så ser man olika saker beroende på vad som är viktigt för en.

  M) Varför håller du på med detta, är det för din egen skull eller andras?

  Y) Det är därför det är jag. Vad ska jag annars göra, det är mitt intresse, jag trivs och får betalt.

  M) Har du utvecklats?

  Y) Ja så är det inom allt, ju mer man söker ju mer hittar man.

  M) Har du förändrats sedan du började med detta?

  Y) Jag har väl förändrat mig sedan jag fick barn och började med det på heltid. Förut var det mest bara ett intresse, något jag längtade till som jag periodvis var alldeles galen i men sen försökte jag vara normal. Jag har förändrats väldigt mycket sedan jag fick mina barn, jag har blivit friare, lyckligare kan njuta av saker som fjärilar på sommaren. Jag har sett hela den skapande energin. Jag tror frihet är viktigt för alla.

  M) Varför tror du vissa människor söker sig till det här?

  Y) Man söker alltid en utveckling av själen. Man söker alltid, det är våran instinkt att söka för att växa men det finns vissa människor som bara stannar upp.

  M) En del säger ju att de medvetet valt att inte bry sig om något särskilt?

  Y) Det tror jag är mycket rädslor, man vågar inte gå framåt för man är rädd att det ska göra ont eller man ska bli besviken eller att det ska bli för stort.

  M) Hur går det till när folk kommer till dig, skapas det någon speciell stämning?

  Y) Nej, nej det är väl sådant som folk kan bli besviken på att man inte kommer in i ett mörkt med tända stearinljus. Man sitter här vid köksbordet och jag lägger upp korten och pratar in på bandspelare.

  M) Ingen musik?

  Y) Ibland brukar jag köra radiorix i bakgrunden för jag tycker om det. Ibland sätter jag på techno, det är efter vad jag är på för humör. Dom förväntar sig något annat men om jag får vara mig själv gör jag också mitt bästa jobb. Jag har t.o.m. spått på strykbrädor och i skogen, hinder skapar man själv.

  M) Hör det här till New Age?

  Y) Jag säger att det gör det men folk är så väldigt mot New Age. New Age är ett samlingsbegrepp från allt att vara vegetarian, hälsokost affärer, kristaller, meditation. Ny tidsålder, gammal kunskap som vi tar upp på nytt. För att komma i balans med sig själv ingår det att vårda naturen. Det handlar inom New Age att hitta balans med dig själv. Enda nackdelen med New Age är att det finns människor som söker det, som är knäpp i skallen. Största nackdelen har det varit när det gäller droger, många spacear ut på droger för de blir fri med sig själv då och de kan släppa det de inte klarar i verkligheten. Många f.d. alkoholister och missbrukare söker sig till New Age för där kan de lära sig samma frihet som dom kan via droger. Sedan finns de som gör bäggedera och förstör men det finns det i alla grupper. New Age skrämmer nog många för att det är så stort, det går inte att ta på och det är ju ingen sekt, allt finns i New Age. Det blir så stort så man kan inte kontrollera det. Jag är newagare brukar jag säga, alltid provocerar det någon.

  M) Varför tror du en del i kyrkan är mot det här?

  Y) Rädsla. Jag skulle också vara rädd om man ser det från deras sida för jag skulle också se det som var dåligt i det här. Tror man på Gud som man gör i en kyrka så tror man att Gud har alla svar. I och för sig tror jag också att Gud har alla svar men jag tror att man får vara delaktig själv. Jag tror att dom är mycket rädda för att det ska finnas mer än vad man kan förstå, rädsla för att tryggheten ska försvinna. Om det finns något bortom Gud eller att Gud är större och lite annorlunda då tappar man sin trygghet.

  M) Hur ser du på tiden med liv och död?

  Y) Om jag ska se det från ett högre plan så är ett liv som ungefär en sekund och vi jagar upp oss för små bagateller ibland. Jag ser det som vi ska njuta av varje sekund men man ska också tillåta sig vara misslyckad och ledsen. Tiden är inte bara det här livet, det är många liv. Enda nackdelen med att dö är att man måste börja om som bebis, det kan jag tycka att jag inte har tid med men det är därför jag är så intensiv. Man kan ta med sig erfarenheter från tidigare liv, själen är den samma hela tiden och man växer.

  M) Men har man varit någon annan i ett tidigare liv är man väl inte riktigt sig själv nu?

  Y) Man kan se kroppen som ett med egenskaper du ska göra det bästa utav. Jag har minnen från tidigare liv men det styr mig inte och jag kan inte säga att det gör mig förtvivlad men så fort jag kommer in i en kris färgar jag alltid håret rött. Det är därför det var ett liv då jag mådde bra och var rödhårig. (Y berättar om minnen från då hon var eskimå och åt sälögon.) Jag har lärt mig att allt inte är så farligt som vi tror att det är som t.ex. det med att äta aphjärnor men kräftor och surströmming är lika äckligt.

  M) Tror du man kan straffas eller belönas?

  Y) Straffet och belöningen handlar om dig själv. Om jag gör någonting fel i det här livet och inte rättar till det utan kommer i obalans så får jag chans att rätta till det nästa liv. När jag är död och sitter där uppe som själ får jag snacka ”du det där var jag jävligt dålig på” kanske lyssna på någon. Då kanske jag väljer att födas in i en roll där jag får lyssna hela tiden, jag kanske blir stum. Det kommer tillbaka för att jag ska utveckla det och i livet efter då jag har fått balans kan jag utveckla något annat.

  M) Vem är det som styr allt detta?

  Y) Vi själva.

  M) Vem bestämmer att man återföds?

  Y) Det är så stort så vi säger väl att det är Gud. Nej, man kan säga att det är balansen i naturen, helheten. Allt är orsak och verkan, allt måste gå runt.

  M) Kan djur återfödas?

  Y) Ja men jag är helt övertygad om att vi inte kan bli djur. Vi har en spiral då vi är djur och så har vi en spiral då vi är människor.

  M) Tror du alla djur blir människor?

  Y) Man går in i en annan livsspiral. (Y berättar om Martinus kosmologi)

  M) Tror du på ödet?

  Y) Ja jag tror att allt har en mening. Det mesta är förutbestämt men kan gå omvägar och lära sig fortare.

  M) Varför är många kurser ganska dyra?

  Y) Därför det finns efterfrågan.

  M) Vad tror du det kommer betyda för New Age rörelsen att det blivit så populärt?

  Y) Det kan inte betyda något för New Age rörelsen eftersom det är alla människor som söker sig dit men jag tror att det kommer finnas ett bättre utbud samtidigt som det kommer finnas fler som luras.

  M) Finns det något mål med detta?

  Y) Ja men alla människor strävar ju efter att må bättre, bli fri.

  M) Vad är meningen med livet för dig?

  Y) Bara vara. Att njuta och vara lycklig och våga vara i sina känslor så att man inte stänger av dom.

  M) Firar du några traditioner?

  Y) Jag firar väldigt mycket jul och påsk. Jag firar också vintersolståndet, vårdagjämning, sommarsolståndet och på hösten den 21 december, mars, juni och september.

  M) Finns det manliga och kvinnliga krafter?

  Y) Ja annars skulle det inte finnas manligt och kvinnligt. Som människa har man båda i sig och allt i naturen är manligt och kvinnligt. Det måste finnas en balans på energin, svart och vitt, ying och yang, har du, och så måste du hitta balansen i det.

  M) Tror du kvinnor är bättre på vissa och män på andra?

  Y) Jag tror det. Det har mycket med instinkt att göra, det som är nedärvt. Jag tror män är bättre på att jaga för det är nedärvt och jag tror kvinnor är bättre på att ta hand om barn men det är generellt, man kan inte säga att alla är det. Precis som djur har man instinkten med sig.

  M) Tror du det förändras med tiden?

  Y) Ja visst. Martinus kosmologin säger att om några hundra år då vi går in i en annan spiral då alla kommer vara androgyna. Då har vi inte de behov vi har idag utan vi har hittat balansen.

 • Barometern 10 juni 1996

  Genom att i princip bara titta på dig kan Ylva och Pehr Trollsveden från Umeå avgöra din framtid. De kan se vad du varit i tidigare liv och få kontakt med din skyddsängel.

  - Inget i livet är en slump, säger Ylva.

  Ylva och Pehr är under tre dagar i Mönsterås. Både i lördags och i söndags befann de sig i butiken ”Tanke källan”. Dit kunde alla nyfikna mönsteråsbor bege sig för att få veta lite om sin framtid eller förflutna.

  DÖD OCH TRAGEDIER

  Ylva är en mycket känd sierska som ofta är med i TV och massmedia. Att spå i tarotkort är hennes specialitet. Hon är också ordförande och en av grundarna till svenska tarotförbundet. Hon har skrivit fem böcker om tarot och har arbetat med det i 22 år. Sedan sex år tillbaka är det också hennes levebröd.

  - Jag spår om allt i livet. Det kan gälla för en dag eller för ett år. Jag ser livet som en rolig utmaning och att bli spådd är som att få vägledning. Men jag berättar inte om död och tragedier, säger hon.

  Det gör hon inte för att hon tycker att man ska leva livet i nuet och våga.

  - Jag blir inte Ylva i nästa liv. Det finns ju en orsak att man är den man är. Därför måste man älska sig själv. Själv är jag våldsamt passionerat förälskad i mig själv.

  När man blir spådd kan man bättre planera tillvaron också menar hon.

  - Om jag ser att ekonomin kommer bli dålig om ett tag kan jag göra något åt det.

  Naturligtvis spår Ylva sig själv.

  - Jag har full kontroll, säger hon.

  BLUFF

  Ylva berättar att alla kan lära sig att spå.

  - Det handlar om att ha kontroll över livet. Vara beredd. Alla kan, för alla föds mediala. Men det gäller att utveckla det. Men man måste hitta sin egen trygghet, säger hon.

  Själv är hon uppvuxen i en familj med en moster som la kort, hade seanser och spådde.

  - Det är en naturlig del av mitt liv. Mina tre barn lägger också kort innan de går till skolan på morgonen. Det är samma vana som att borsta tänderna.

  Ylva och hennes man arbetar mycket seriöst. De är båda auktoriserade inom yrket. För i en bransch som denna är det väldigt vanligt med bluff.

  - Ibland fattar jag inte hur lättlurade folk är. För det mesta syns det på det yttre hur seriös man är. Ju flummigare person desto flummigare  tolkning får man.

  SKEPTISK

  Auramålning är också något som de båda sysslar med.

  De ser hur färgen runt kroppen är och kan avgöra hur du mår. Pehr kan också se vad man varit i tidigare liv.

  - Det är klart att alla vill ha varit indianer eller kändisar. Men de allra flesta har varit vanliga människor, säger han.

  Att se tidigare liv kan hjälpa människors blockeringar också.

  - Jag kan se hur en människa fått exempelvis orm eller vattenskräck och ge dom råd hur de ska bli av med det.

  Pehr kan också få kontakt med människors skyddsänglar.

  - Alla har en skyddsängel. Men alla kan inte få kontakt med dem. Då hjälper jag till som en guide och får kontakt, berättar Pehr.

  BRA MED SKEPSIS

  Alla tror inte på medier och sådant men det tycker Ylva bara är bra.

  - Det är bättre att vara skeptisk och kritisk än att köpa allt.

  Och det var nog just vad mönsteråsarna var.

  För någon direkt kö var det inte för att få sin framtid berättad eller för att få kontakt med sin skyddsängel.

   

 • Aftonbladet 10 september 1997

  Ylva Trollsveden är reikimaster. Hon säger att hon reikar sin dator, sitt hus och sin bil. Och att hon reikade fram sin man.

  - Reikihealing är som internet: energier som far.

  Ylva Trollsveden är en alltiallo inom New Age. Hon kan bland annat tarot, kristaller, färger och reikihealing. För henne är reikihealing en del av vardagen.

  - Till exempel reikar jag min dator varje dag. Den startar inte alltid och behöver repareras. Åtta av tio gånger när jag reikar den så startar den.

  FÖRDOMAR OCH RÄDSLOR PROPPAR TILL

  Enligt läran kan en reikihealer påverka i stort sett hela sin omgivning med reiki. Man ska kunna kanalisera den universiella livskraften, energin. Enligt Ylva Trollsveden måste man ”öppna kanalerna”- initieras.

  - Det går som ett rör längs ryggraden upp till kronchakrat. Toppen av huvudet. Hos vuxna är röret igenslaggat med fördomar och rädslor. När man initieras rensas kanalen.

  Ylva Trollsveden beskriver reikihealing som att tillföra positiv energi. Hon berättar att hon har reikat alla sina hem, hundar och bilar.

  - En gång reikade jag en bil uppför en backe. Vi stod mitt i en slirig backe. Hade vi backat hade vi glidit utför bergskanten. Uppåt kom vi inte. Men så startade jag energiflödet, och plötsligt gick bilen att köra uppför backen. Jag trodde det knappt själv.

  Enligt Ylva Trollsveden kan man också reika sina räkningar.

  MAN KAN REIKA SÅ ATT PENGARNA DYKER UPP

  - Om man har en räkning som man inte kan betala kan man reika så att pengarna dyker upp. Till exempel kan man få ett extrajobb. Reiki gör att man lyssnar mer, får mer förstånd. Det är som att meditera, man får lättare att tänka, säger Ylva Trollsveden.

  Hon berättar att hon även reikar sina barn.

  - Alla mina barn kan reiki. När de är i skolan och slår sig kan de reika sig själva. Det borde vara en skyldighet för alla mammor att kunna reika för hemmabruk.

  Varje morgon skickar Ylva Trollsveden reiki till sig själv. Det ska ge henne harmoni och balans.

  - Jag önskar mig också saker, sedan får Gud bestämma vad han vill ge mig. En period önskade jag mig den perfekta mannen: någon jag kunde jobba med och ha en gemensam andlig utveckling med.

  Ylva Trollsveden önskade att mannen i fråga dessutom skulle kunna massera.

  Förra året dök han upp. Idag är de gifta.

  - Och han är jätteduktig på att massera, säger hon.

  VAD ÄR REIKI?

  Reikihealing kommer ursprungligen från Japan. Rei betyder universiell/gudomlig. Ki betyder livskraft. När man utför reikihealing tillför man enligt läran den universiella energin till någonting. Man kan enligt de invigda reika allt. Energin sägs kunna läka och ställa tillrätta obalans. Man kan heala direkt eller skicka energin på distans.

   

 • Motala Tidning 5 maj 1998

  På måndagen kom Ylva Trollsveden till Motala med sin tarot kortlek. Intresserade Motalabor hade möjlighet att få sin stjärna lagd för 300 kronor. Dagen blev fullbokad.

  Ylva Trollsveden kommer från Umeå.

  - Men från början från Boden, där jag är född.

  Hon är mor till tre barn. 13, 11 och 9 år

  - Men jag är skild och omgift med Pehr. Vi har varit gifta i två år.

  Ylva spår bland annat i kort.

  - Jag har spått sedan jag var 24. Så det är 14 år nu. Jag hade en moster som spådde i kort när jag var barn. Hon lade kort vid köksbordet varje morgon. Och när någon kom på besök och drack kaffe så hände det att hon lade en stjärna för dem. Så det här med att spå har alltid hört till min vardag och känts naturligt för mig.

  Men mostern använde väl en vanlig kortlek…….

  - Jag åkte till England och gick nian där. Mina kompisar hade tarot kort. Och de kändes förstås mer spännande.

  En tarotlek innefattar 78 kort. Varje kort är försett med en symbolmättad bild och har ett namn.

  - Men som en vanlig lek är den också fördelad i de fyra sviterna, hjärter som symboliserar kärlek, ruter för ekonomi, klöver för arbete och svärd för jaget.

  I leken finns, kanske den mest kända bilden, döden.

  - Många är rädda för det kortet. För döden. Men det kan också handla om att sluta med saker och ting, som att sluta röka.

  Här finns solen.

  - Som står för glädje och något positivt.

  Stjärnan.

  - För framtid och visioner.

  Den hängde mannen.

  - Han har hängt sig i fötterna. Något som passar väldigt väl in på många av oss svenskar. Alla hänger sig nog i fötterna minst en gång varje dag. Jaha, suck, och här står jag ensam kvar med disken…..så kan det låta.

  Det är okänt hur gamla tarotkorten är och hur de från början använts.

  - Den äldsta bevarade leken är från 1353 och hittades i Frankrike.

  Personer som är intresserade av att bli spådda och av tarotkort har förmodligen hört talas om Ylva och Pehr Trollsveden.

  - Det är skönt att våra värderingar stämmer överens och att vi kan arbeta tillsammans.

  Paret har också ett 070-nummer och här handlar det inte bara om att spå med hjälp av tarotkort. Här finns erbjudanden om drömtolkning, tarotnycklar, auramålning med healing, prismamålning, totems, tidigare liv i tolkning, vänskapshoroskop med mera. Därtill driver de en affär i Umeå.

  Intresset ökar enormt. Vi kan ju inte alltid sitta vid telefonen men ett 20-tal samtal per dag brukar det bli.

  1994 bildades Svenska tarotförbundet.

  Ja, vi ville få auktoriserade tarot tolkare, för att få fram ärlig service. Det är många som bara är ute efter snabba pengar, många fuskare.

  För en stjärna på turné, som i Motala, tar Ylva 300 kronor. Och många visade sig intresserade. Dagen blev fullbokad. 14 kvinnor och en man hade tecknat sig.

  - Det tar 20 minuter. Men det är effektiva minuter. Det är bara jag som pratar och vill man fråga får man göra det efteråt. Allt spelas också in på kassett så man kan ha det med sig och gå tillbaka efteråt om man undrar över något. Jag är dyr. Men det betyder också att vem som helst inte kommer som inte är verkligt intresserad.

  Vad gör du när du spår?

  - Jag ger vägledning. Här gäller det för ett halvår framåt i tiden. Jag brukar jämföra det med att ge en väderprognos fastän över en längre tid. Vi har dåliga och bra perioder i livet och kan se dom och lära oss hantera dom.

  Bluff och båg tycker väl en del om det du håller på med?

  - Och vad bryr jag mig om det? Jag tycker det är bättre att vara skeptisk än att tro blint på något i sådana fall. För det finns folk som styr sitt liv efter kort, som skiljer sig för att korten tycks ha sagt att de ska göra det och så vidare. Alla har sin väg. Vilken väg som är bäst kan man ju inte säga.

  Hur använder du själv korten?

  - Jag ser det inte som en slump att man tar just det kort man tar. Kortet kan ge vägledning om hur man kan börja styra sitt eget liv. Som liknelsen med vädret. Om man vet att det ska börja regna så kan man vara förberedd och skaffa sig regnkläder i tid. Man kan börja se mönster i sitt liv och se vad man kan göra åt dem. Jag brukar lägga en dagens stjärna för mig själv.

  Hur läser du korten?

  - Det är som att lösa en rebus. Ett kort kan betyda väldigt mycket olika för olika människor och sedan beror de på vilka kort som kommer runt om. När man läser en bok får man bilderna i huvudet, här läser jag bilderna och får texten i huvudet.

  Vad är det vanligaste folk vill veta?

  - Om kärlek.

  Något du inte talar om?

  - Död och stora katastrofer. Ser jag sådant tar jag fasta på något som kan ge hopp och ändå bära framåt.

  Kan korten, det du håller på med, vara farligt?

  - Ja, till och med mycket farligt för alla vimsiga kvinnor i medelåldern och sådana finns det många av. Många kvinnor söker så mycket i den åldern och alltid är det problem med kärlek och mönster man hamnat i. Många söker sig till New Age och blir bara vilsna. Börjar söka allt inom sig själva och glömmer vardagen. Då är det farligt.

  Vad tycker du om New Age?

  - Jag tycker om orden, att det känns härligt att kunna gå in i en ny tidsålder. Men samtidigt är det viktigt att stå med fötterna på jorden här och nu, jag har tre barn, och inte bara gå in för att meditera och tända rökelser och flumma iväg. Det är flykt. Man får lära sig att lyssna på känslan i magen och ibland är känslan en annan än logiken och då är det också viktigt.

  Namnet Trollsveden?

  - Ja, det är köpt. Alla har alltid sagt att jag ser ut som ett troll och så var det några vänner som hade läst namnet Trollsveden och sade att det är ju du och så blev det.

  Om att vara spåkärring?

  - Många blir nog lite besvikna först, för de väntar sig nog att jag ska ha långt svart hår och lång kjol. Jag är för ung och för glad och för yr för att vara spåkärring. Barnen tar det bra. Barn är i allmänhet ganska öppna. Mina går i en Waldorfskola  och kanske är man ändå mer öppna där.

  Tror du på Gud? Ylva Trollsveden bär ett kors om halsen……

  - Ja, jag är katolik på villovägar. Särskilt nu sedan jag skilt mig. Men jag tror inte Gud har skägg och sitter i himlen.

  Och korten berättade för dig om din nya man?

  - Ja, jag visste det. Men jag försökte verkligen klara mig undan. Jag försökte till och med flytta till USA. Hade redan skrivit in barnen i en skola där. Men så kom han i alla fall. Och han var inte alls min typ. Men jag visste det. Att nu var det kört. Vår relation bygger på total ärlighet. Det är den bästa relation jag varit med om. Rak och öppen.

  Och vilken framtid ser du för dig nu?

  - Succé. Vi står förresten inför en halvtidsflyttning till Skaraområdet. Vi har travhästar och nu hade vår travtränare hittat ett så bra ställe där. Men barnen har ju sitt i Umeå och därför kommer jag att vara där när jag har hand om dem. Och så blir det Skara däremellan, för hästarna vill vi inte heller vara helt utan.