Röd

Röd (bas) visar på kraft, dominans, inriktning, målmedvetenhet, trygghet, familjebestyr. På fel ställe, övre delen av kroppen kan det visa på aggressivitet, ilska, irritation, frustration, värk och trötthet.

Använd röd energi när du vill ta tag i saker och ting, agera, vara beslutsam. Om du tillför röd energi så kommer du att möta respekt, få en starkare integritet, andra kommer att känna av din beslutsamhet, din övertygelse och din styrka. Du kan använda din sexuella drift, din uthållighet bättre med rött. Våga säga ifrån, agera direkt och stå stadigt i din övertygelse, Ditt tålamod och inre lugn stärks. Du kan kontrollera ditt humör bättre, lita till dig själv, vet vad du kan, din kapacitet. Du ser till dina egna behov, vågar agera och ha tillit till dig själv.

Tuffare, säkrare, tryggare eftersom den röda aktiverar din grund, stärker det som är positivt ifrån din barndom. Mer fokuserad på en helhet och gemenskap.

Sanskritnamn - Muladhara
Färg - Rött, svartröd till brunröd.
Plats på kroppen - Vid könsorganen.
Fysiskt påverkan - Könsorganen, binjurar, ändtarmen, höfter och ben.
Det här chakrat hjälper dig att vara grundad, att känna trygghet, säkerhet och tålamod.

Baschakrat är för din grund, mod och råstyrka. Det här är ditt lägsta chakra, det som har lägsta vibrationen, det lugna och sakta. Det chakra som visar på din livsvilja och motivation.

Tillsammans med Navelchakrat och Solar Plexus chakrat är de chakras som representerar Jordenergin= Stillhet och grundtrygghet. Din vilja till att växa och att komma framåt, vilja och bestämdhet, materiell trygghet och gemenskap är även de en stor del som styrs av detta chakra.

Om det blir överaktivt
Beroende eller överaktiv att sexuell njutning. Aggressiv. Temperamentsutbrott. Otålighet och irritation. Svårt att vara stilla, krävande och egofixerad. När du har för mycket energi i detta chakra har du lätt för att bli arg och ilsken. Du kan lätt tappa kontrollen över ditt humör och dina handlingar (liknande PMS-reaktioner) Snabba och kanske ibland oväntade temperamentsutbrott. Otålighet och lätt för att bli irriterad.  svårt att tygla ditt humör. Du kan ha svårt med stillheten, vill att det ska hända något hela tiden, kan söka spänning och händelser för att slippa stilla dig. Egotrippad, du kan bli helt upp i dig själv och bara se till ditt eget, svårt att ta hänsyn till andra.

Underaktivt
Impotens/frigid. Värk och bekymmer med underlivet. Förvirrad. Svårt att ta dig för någonting, fastnar lätt i gamla mönster och beteenden. Om du har för lite energi i detta chakra så påverkar det livsviljan och din inre styrka och kraft. Du vågar inte visa att du finns eller vad du vill ha, går undan med dig själv, blir lätt ensam och förtvivlad, vill mycket men har inte förmågan att ta tag i det. Är otrygg med dig själv, blir lätt förvirrad och splittrad då du vet vad du vill men har svårt att förverkliga det. Fastnar lätt i gamla mönster och beteenden, vågar inte riktigt bryta upp och förändra utan faller ihop eller blir hysteriskt arg. Svårt att hitta en grundmotivation för att ta sig för det som du vill.

Aktivera

Underaktivt
Rött är en viktig energi, i alla fall att ha i baschakrat då den är grunden. Många saknar den, den är ofta kopplad med frustration, ilska, i det finns även konflikträdslan, att bli arg, förbannad är även det en del av en andlig utveckling. Ofta är det dem som söker andligt som har svårast för rött vilket leder till en vimsighet i stället för att ta tag i, förverkliga det som "måste" göras. Rött använder du när du ska agera, vara kraftfull, ha extra energi, ta tag i alla "måsten".

Aktivera
Tänk nu på att det är energi även om vi ser det som en färg, det är en vibration som går ganska så långsamt. Det är en aktiv energi, en explosiv energi som behöver "jobba". Så får att få igång den så först fysisk handling, som att städa ;) ta en promenad, ett gympass, springa upp och ner för en trappa, allt det som kräver fysisk energi utlopp.
Men om du har så lite rött att du inte orkar lyfta på rumpan så börja med röda kläder, eller en röd filt som du sveper in dig i.
Röd mat och också den energi, kanske därför en del så kallade "kraftkarlar" äter blodiga biffar, det är ju rött om något, men om du är vegetarian så kan du äta kidneybönor, röda linser, äta tomater och vill du ha kul så duger säkert ett glas rödvin. Allt det innehåller vibrationen av rött.
Vill du vara lite magisk så kan du använda röda kristaller där jag tycker att Granat är den allra bästa, dessutom en relativt billig smyckesten i ofta vackra sammansättningar. Till rött hör allt som är tungt, så riktigt tung hårdrockmusik eller musik med mycket bas aktiverar också baschakrat vilket gör att många som blir oroliga som har en stressad energi med sig ofta väljer att lyssna (intuitivt, undermedvetet) på sådan musik för att få ro inom sig själva.

Röd energi

Created with